Telefon : +90 501 351 78 77
Bizi takip edin :

KÖY ENSTİTÜLERİNİN KURULUŞU

KÖY ENSTİTÜLERİNİN KURULUŞU

  • 01 Mart 2016, Salı
  • 1913 defa okundu

Kurtuluş savaşı sonrasında vatandaşlarımızın sadece %3-4’ünün okuma yazması vardı. Halkın %80’ i köylerde yaşıyordu. Atatürk ilk defa Köy Enstitülerinin kuruluş yasalarını çıkardı.

   Kurtuluş savaşı sonrasında vatandaşlarımızın sadece %3-4’ünün okuma yazması vardı. Halkın %80’ i köylerde yaşıyordu. Atatürk ilk defa Köy Enstitülerinin kuruluş yasalarını çıkardı. İlk önce askerliğini çavuş olarak yapmış erlerden köy eğitmeni yetiştirilip köylerine eğitmen olarak gönderilme projesi önerdi ve bu proje uygulandı.

       Neredeyse tüm Anadolunun okulsuz ve öğretmensiz olduğu gerçeği göz önüne alınarak, dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün himayesinde, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’un çabalarıyla köylerden ilkokul mezunu zeki çocukların bu okullarda yetiştirildikten sonra köylere giderek öğretmen olarak çalışması düşüncesiyle Köy Enstitüleri  17 Nisan 1940 tarihinde 3803 sayılı yasa ile açılmış okullar olup tamamen Türkiye’ye özgü bir eğitim projesidir.

       1940 yılından başlayarak tarım işlerine elverişli geniş arazisi bulunan köylerde ve hemen onun yakınlarında Köy enstitüleri açıldı. Türkiye’de seçilen şehirlerden uzak ancak Tren yollarına yakın tarıma elverişli 21 bölgede köylülere hem örgün öğretim verecek ,okuma yazma ve temel bilgileri kazandıracak hem  de modern ilmi tarım teknikleri öğretecekti. Kitaba deftere dayalı öğretim yerine iş için iş içinde eğitim ilkesi tatbik edilecekti.


01 Mart 2016, Salı     1913 defa okundu

Derneğimize üye olmak ister misiniz ?

Hakkımızda

-

İletişim
Bizi takip edin

Arama yapmak istediğiniz terimi girip ara butonuna basınız.

© 2024 THDSoft Tüm hakları saklıdır.